Allerød og Omegns Fjerkræklub

1921-2021

Tips og ideer

Sådan kan du også gøre.


Salg ved stalddøren

GoGetGreen tilbyder en gratis app,  der skal fremme salget af lokalt producerede varer ved stalddøren. Formålet er at kunder skal gå ind på siden for at få et overblik over, hvor de finder de nærmeste producenter af æg, grøntsager og lignende. Et af kravene er, at det skal være lokalt produceret.  Driver du stalddørssalg, vejbod eller gårdbutik var det måske en ide at hente den gratis app, der findes til både smart- og iphone. Du kan læse mere om konceptet her.


Gaveide: Maleri af superkræet

Hvorfor ikke få foreviget den høne eller hane, der rendte med 97 point på en landsudstilling? Eller den høne, eller lille flok, der spreder skønhed og glæde i haven hver dag?

Det er ganske vist en gaveide til den giver, der har for mange penge, og den modtager, der har for meget høns på hjernen. Men det bliver den ikke mindre sjov af.

Det er meget enkelt. Du sender et billede af kræet. De maler, mens du betaler. Der findes forskellige udbydere, du kan søge efter på nettet Her er det som eksempel Vildmedhoens


Gør kernefoderet mere lækkert

Giver du dit fjerkræ hel eller knækket kerne, kan du øge foderværdien af samme med et simpelt trick. Det kaldes fermentering. I al sin enkelhed går det ud på at fylde  en spand af plastic eller et glas med to tredjedel kernefoder.Vand hældes over så det nærmer sig kanten. Lad det stå i tre dage ved stuetemperatur eller der omkring. På det tidspunkt er der kommet en let skummen på overfladen. Nu har foderet en frisk syrligsød duft og er klar til brug.  Lugter det dårligt, må det ikke bruges. Hønsene guffer det som regel i sig med stor fornøjelse.

Her er det fermenteret hvede og knækket majs, som er klar til servering.


Vagtler i stedet for høns

Kniber det med pladsen, eller får naboen grøn udslæt af hanegal og æggekaglen? Det behøver ikke at være en hindring for at opleve fornøjelsen ved at hente egne æg i haven. Du kan i stedet holde læggevagtler. Vagtler regnes også for en delikat spise, så den fornøjelse behøver du heller ikke undvære.

Modsat høns, kan de ikke lukkes ud i haven, da de ikke er stedfaste, men vil forsvinde. Hanen galer, men det kan ikke genere nogen. Læggevagtler ruger sjældent selv, så det kræver en rugemaskine. Til gengæld lægger de utrolig mange æg.

Vagtelæg. En populær og delikat spise.