Vælg Racehøns

Forskellen på racehøns og hybridhøns

På billedet er der en hybridhøne til højre og tre racehøns.

Men hvad er en hybridhøne egentlig?

Navnet er misvisende. En hybrid betyder en krydsning mellem to forskellige arter. Som eksempel en krydsning mellen æsel og hest. 

​Det er ikke tilfældet med hybridhøns. De er ægte høns. Men her hører det ægte også op. Hybriderne er lavet ved at udnytte en biologisk mekanisme, hvor de på avlsstationerne kører en ekstrem indavl i en eller flere adskilte linjer. Ved krydsning af disse indlavede linjer opstår en såkaldt krydsningsfrodighed. Også kaldet heterosis.

Det betyder i praksis, at hybridhøns efterhånden lægger mere end 300 æg om året. Det lyder som noget, enhver hønseavler drømmer varme drømme om. Men det er en varme, der svarer til den, du opnår ved at tisse i bukserne.
 

​Fakta om hybridhøns:

-  Hybridhøns er nu den mest udbredte type høns i hele verden. De fortrænger gamle racer, der gennem århundrede har tilpasset sig de lokale forhold og klima over hele kloden. Alene i Kina anslås det, at hybridhøns står for at lægge en milliard æg. Om dagen. 

​- Hybridhøns er så pressede af deres høje ydelser, at de er slidt op efter et års æglægning. Ofte får de æggelederprolaps, eller du finder dem døde under sidepinden, fordi de har fået hjertestop af det voldsomme pres, deres krop er udsat for.

​- Det er kun i den første  "F1" generation, at de lægger så mange æg. Avler du videre på dem, falder ydelsen drastisk, og du står med nogle blandingshøns, ingen uden for industriens mure aner hvad består af. Det er forretningshemmeligheder, hvordan hybriderne egentlig er skruet sammen.

​- Halvdelen af alle kyllinger er hanekyllinger. I industrien bliver hane- og hønekyllinger sorteret, så snart de er klækket. For hver hybridhøne, du har gående i haven, er en daggammel hanekylling blevet smidt levende en kødkværn, og lavet til minkfoder. 

​- Industriens version af kødracer, er hybridkrydsninger efter samme princip. De vokser så ekstremt hurtigt, at de dårligt kan gå. De ligner dyr plaget af kronisk, invaliderende vokseværk. De er allerde færdigudviklet på seks uger. Det er under den halve tid for en racekylling. Denne ekstreme produktion bliver holdt i live af forbrugere, der ikke overvejer, hvordan det kan lade sig gøre at producere kyllinger så mistænkeligt billigt. 

Her beundrer en hybridhøne et udpluk af de gamle hønseracer, der risikerer at forsvinde på grund af hybridernes store dominans. Hybridene bliver solgt under forskellige navne, Rød amerikaner, Isa Brown, Lohmann, Skovhøns, Grønlæggere, med mere. De kan være røde, hvide, tværstribede, have fjertop og lignende. Det gør, de ofte forveksles med racehøns. Spørg din lokale fjerkræklub, hvis du er i tvivl.


Husk

Vi er en forening under:

Op