Vælg Racehøns

Forskellen på racehøns og hybridhøns

sorte orpington; sebright ; tværstribede dværg wyandotter

På billedet er der en hybridhøne til højre og tre racehøns.

Men hvad er en hybridhøne?

Navnet er misvisende. En hybrid betyder en krydsning mellem to forskellige arter. Som eksempel en krydsning mellen æsel og hest. 

​Det er ikke tilfældet med hybridhøns. De er ægte høns. Men her hører det ægte også op. Hybriderne er lavet ved at udnytte en biologisk mekanisme, hvor de på avlsstationerne kører en ekstrem indavl i en eller flere linjer. Ved krydsning af disse indavlede linjer opstår en såkaldt krydsningsfrodighed.

Det betyder i praksis, at hybridhøns efterhånden lægger mere end 300 æg om året. Det lyder som egenskaber, enhver hønseavler drømmer varme drømme om. Men det er en varme, der svarer til den, du opnår ved at tisse i bukserne.

Fakta om hybridhøns:

-  Hybridhøns er nu den mest udbredte type høns i hele verden. De fortrænger gamle racer, der gennem århundrede har tilpasset sig lokale forhold og klima over hele kloden. Gamle hønseracer, der er en vigtig del af vores kulturarv. Alene i Kina anslås det, at hybridhøns lægger en milliard æg. Om dagen. Produktionen af disse hybrider, varetages af ganske få virksomheder, som sidder på hele det globale marked. 

​- Hjertestop: Hybrider er så pressede af deres høje ydelser, at de er slidt op efter et års æglægning. Ofte får de æggelederprolaps, eller du finder dem døde under sidepinden. De har fået hjertestop af det voldsomme pres, deres krop er udsat for.

​- Afhængighed: Det er kun i den første "F1 generation", de lægger så mange æg. Avler du videre på dem, falder ydelsen drastisk. Så står du med nogle blandingshøns, ingen uden for industriens mure aner hvad består af. Det er forretningshemmeligheder. Derfor er du nødt til at købe nye hybrider fra producenten, hver gang de gamle er slidt op. På sigt skaber det total afhænighed af denne industri.

- Kødhybrider: Industriens version af kødracer, er krydsninger efter samme princip. De vokser så hurtigt, de dårligt kan gå. De ligner dyr plaget af kronisk vokseværk. De er allerde færdigudviklet på seks uger. Det er under den halve tid for en racekylling. 

skovhøns ; hybridhøns ; lohmann ; grønlæggere ; racehøns ; racefjerkræ

Her beundrer en hybridhøne de gamle hønseracer, der risikerer at forsvinde på grund af hybridernes store dominans.

Hybriderne bliver solgt under forskellige navne som:  Rød amerikaner, Isa Brown, Lohmann, Skovhøns, Grønlæggere,Brunlæggere, Königsberger. 

De kan være røde, hvide, tværstribede, have fjertop og lignende. Det gør, de ofte forveksles med racehøns. Det er selvfølgelig helt bevidst fra fjerkræindustrien side. De ønsker at overtage markedet for levering af høns til private hønsehold. Spørg din lokale fjerkræklub, hvis du er i tvivl om, hvor vidt det er race- eller hybridhøns, du er blevet tilbudt


Se også

Hollandsk dværg guldhalset ;  orpington

Stor eller dværg?

De store racer  er særlig velegnede for de, der fokuserer på en stabil produktion af æg og kød. De kræver selvsagt mere plads end dværghøns.

Dværghøns er delt ind i urdværge og fordværgede racer. De fordværgede er blot en mindre model af de racer, vi også har i store versioner. Vægten er typisk 1.0 kg- 2.0 kg. Urdværge findes kun i en lille variant. Her er vægten typisk nede på 400-800 gr. 

Vi er en forening under:

racefjerkræ
Op